Projektni dan Srednje šole Izola – smer Predšolska vzgoja

Ko se umetnik sreča z znanstvenikom

V torek 16.5.2023 smo dijaki Srednje šole Izola, smeri Predšolska vzgoja organizirali projektni dan, kjer smo gostili vrtec Mavrica Izola. S tem smo se udeležili medresorskega projekta Teden umetnosti v šoli in vrtcu , ki ga izvaja Zavod Republike Slovenije za šolstvo v sodelovanju z Unicefom. Rdeča nit letošnje izvedbe projekta je raziskovanje pogleda na svet, kjer se umetnost prepleta z znanostjo. Letošnja tema je “Srečanje umetnika in znanstvenika”.

Delavnice so se izvajale na treh lokacijah in sicer je eno lokacijo gostil Kulturni dom Izola, druga lokacija se je nahajala v Sončni dvorani in Glasbeni šoli Izola, tretjo lokacijo pa smo umestili v Galerijo Insula in Manziolijevo palačo.

Predšolske otroke so na lokacije pospremili dijaki prvega letnika predšolske vzgoje. Na lokacijah pa so jih v dejavnosti vpeljali dijaki višjih letnikov predšolske vzgoje. 

V Sončni dvorani in glasbeni šoli so se izvajale dejavnosti za likovno ustvarjalnost, kjer so otroci izdelovali trganko in prepoznavali oblike. Na glasbeni dejavnosti so se otroci naučili pesem Metuljček Cekinček in nanjo sestavili tudi koreografijo. Na pedagoški delavnici so otroci izdelovali “origami” v obliki metuljčkov in gosenic.

V Galeriji Insula so otroci na velik papir risali motive po izbiri. V Manziolijevi palači so se otroci prav tako učili pesmico o metuljčku Cekinčku in si postavljali ritem s trkanjem kamenčkov. Na naravoslovni delavnici so spoznavali življenski krog metulja ter z mešanjem barv v mleku spoznali, katere barve nastajajo z mešanjem.

V Kulturnem domu Izola so se izvajale dejavnosti na področju družboslovja, kjer so otroci sestavljali grb občine Izola in grb slovenske zastave, pri eni delavnici, pri drugi pa so otroci spoznali smeri neba in se naučili narediti čisto pravi delujoči kompas. Na likovni delavnici so ustvarjali umetniška dela na papirju. Tudi na tej lokaciji ni manjkalo glasbe in plesa, kjer so se tudi tu učili pesem o metuljčku Cekinčku.

 Ob zaključku delavnic so se otroci udeležili eksperimentalne delavnice v organizaciji Centra eksperimentov Koper, preden so se udeležili  zaključne prireditve v Kulturnem domu Izola. Dijaki prvega letnika smeri predšolska vzgoja so povedali nekaj zaključnih besed, kjer so se zahvalili številni udeležbi in vključenih organizacij, ki so nam pomagali pri izvedbi projektnega dneva. Za zaključek so predšolski otroci družno prikazali novopridobljeno znanje pesmi o Metuljčku Cekinčku, jo skupaj zapeli in zaplesali ter tako zaokrožili lepo preživeto in ustvarjalno dopoldne.

Dijaki poročevalci iz 2.PV

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost