DAN SLOVENSKE HRANE »Tradicionalni slovenski zajtrk«
Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga.
Raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke na zdravje že pri uživanju zajtrka 4- do 5-krat na teden.
V Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah, ki jih je izdalo Ministrstvo za zdravje RS, lahko preberemo, da zajtrk pri otrocih in mladostnikih v prvih šolskih urah pomembno izboljša njihove kognitivne funkcije.
Na naši šoli smo dan slovenske hrane obeležili nekoliko drugače. Dijaki 2. letnika ZN so pri modulu Dietetika sestavljali različne zdrave in nezdrave zajtrke in pri tem izračunali njihovo kalorično vrednosti za 16-letne fante in dekleta. Izbirali so različna živila od masla, medu do različnih zdravih in nezdravih namazov, oreščkov in sadja. Svoje »izdelke« so ponudili ostalim dijakom na šoli.
Naj dan slovenske zdrave hrane postane prav vsak dan.
Utrinki :