PREGLEDNA LIKOVNA RAZSTAVA OB PRIREDITVI ZA ENERGETSKO SANACIJO ŠOLE

AVTORSKE KNJIGE

Dijaki 4.PV pri modulu likovno izražanje ilustrirajo in digitalno oblikujejo svojo prvo avtorsko knjigo.

Pri jeziku za otroke dijaki pišejo svojo zgodbo s pesmico, ki obsega dve štirivrstični kitici. To je osnova za nadaljnje ustvarjanje v drugih umetniških disciplinah. Pri glasbi pesem uglasbijo, pri čemer izberejo melodijo in ritem, ki najbolje izražata občutke in vzdušje zgodbe. Pri likovnem izražanju načrtujejo ilustracije, ki so vizualni poudarki zgodbe. Ilustracije nato ustvarijo, jih digitalno oblikujejo in vključijo v končno obliko knjige.

Pri plesu dijaki ustvarijo avtorski ples, ki izraža dogajanje in vzdušje zgodbe.

Zaključni del projekta je glasbeni nastop, kjer dijaki zapojejo in zaigrajo na izbrani instrument, bodisi kitaro ali klavir.

S takšnim celostnim pristopom k ustvarjanju avtorske knjige dijaki ne le razvijajo svoje umetniške spretnosti, temveč tudi spoznavajo pomen sodelovanja in povezovanja med različnimi umetniškimi disciplinami. To jim omogoča razširitev njihovega ustvarjalnega potenciala in hkrati prinaša bogato in izpolnjujočo umetniško izkušnjo.

GUERNICA

V trodimenzionalni postavitvi ikoničnega umetniškega dela Guernica se odraža neizmerna groza vojne, ki se v sodobnem svetu še vedno odvija. Ob pogledu na razstavo se gledalci soočijo s krvavimi sledmi konfliktov, ki razdvajajo svet. Guernica, ki je simbolizirala strahote španske državljanske vojne, danes odmeva kot opomin na neskončno trpljenje, ki ga povzročajo vojne po vsem svetu.

Ob umetniški postavitvi Guernice se zdi, da se kipci pred zaporniškim oknom zlivajo v brezkončno množico, ki simbolizira neštetost ljudi, ki so žrtve vojne. Ta slika se neizogibno prepleta z aktualnimi dogodki v svetu, kjer se vojne še vedno nadaljujejo, in kjer se ljudje vsak dan soočajo s strahotami nasilja in trpljenju.

Spremljamo poročila o vojnah in konfliktih, ki razdvajajo države in ogrožajo življenja nedolžnih civilistov. Od Afganistana do Sirije, Jemna do Ukrajine, povsod po svetu se ljudje borijo za preživetje in upanje na boljšo prihodnost. Vojna je še vedno tragična resničnost za mnoge, ki bežijo pred nasiljem, iščejo zatočišče in se soočajo z neznanimi izzivi.

Kljub neizmernim izzivom in trpljenju, ki jih prinašajo vojne, je v človeški naravi tudi upanje in želja po miru. Zato je nujno, da se zavzemamo za dialog, sodelovanje in rešitve, ki bodo pripomogle k ustvarjanju sveta, kjer bodo vojne le še spomin na pretekle napake človeštva.

PRVA IGRAČA

RAZRED: 3.PV

V okviru predmeta igre za otroke so dijaki predšolske vzgoje ustvarili igračo punčko, ki je postala simbol njihove ustvarjalnosti in skrbnega dela. Svoje spretnosti so združili z domišljijo, da bi ustvarili igračo, ki bi otroke navdušila in spodbudila k igri.

Vsaka nit, vsak šiv je bil narejen s posebno pozornostjo, da bi punčka postala čaroben lik, s katerim se lahko otroci povežejo in igrajo.

Oblikovanje te igrače punčke je bilo za dijake priložnost za učenje in razvoj njihovih spretnosti, hkrati pa tudi za izražanje njihove ustvarjalnosti in domišljije. Skozi proces izdelave so spoznali pomen igre za otrokov razvoj ter se zavedli, kako pomembno je ustvariti okolje, ki spodbuja otroško radovednost in igro.

Organizatorka razstave: Marlene Zorjan Hrovat

Galerija slik na naslednji strani.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost