Izola – Apulija

Z nasmehi na obrazih in kovčki polnimi pričakovanj se je enaindvajset dijakov naše šole odpravilo med zimskimi počitnicami na nepozabno strokovno ekskurzijo v Apulijo – čudovito destinacijo, bogato z zgodovino, kulturo in arhitekturo.

Prva postaja na njihovi poti je bila Matera, mesto, ki je znano po svojih spektakularnih jamskih hišah, imenovanih “Sassi”. Sprehodili so se po ozkih uličicah, kjer so lahko občudovali izjemno dediščino tega kraja. Vsak kotiček mesta je razkrival zgodbe preteklosti in pustil nepozaben pečat v njihovih spominih.

Naslednji postanek je bil Alberobello, mesto, ki je znano po svojih čudovitih stožčastih hišah, imenovanih “trulli”. Občudovali so edinstveno arhitekturo, ki je bila uvrščena na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine ter se sprehodili med številnimi trgovinami, ki so ponujale lokalne izdelke in spominke.

Drugi dan jih je pot vodila v Locorotondo, slikovito mesto s svojimi belimi hišami in ozkimi uličicami. Tu so se izgubili v labirintu ulic in občudovali čudovite razglede na okoliške vinograde in oljčne nasade. Ogledali so si tudi Ostuni,  ki jih je navdušil s svojo prečudovito arhitekturo, ki je odsevala sijaj preteklosti.

Tretji dan so  v Lecceju, znanem kot “Južne Firence”,  občudovali baročno arhitekturo, ki se je lesketala na soncu in uživali v slastnih lokalnih dobrotah. Pot jih je nato vodila proti obali, kjer so obiskali slikovite kraje kot so Galipoli, Leuca. Ob morju so uživali v pogledu na dih jemajoče čudovite peščene plaže in kristalno čisto morje.

Zadnji dan so obiskali Otranto, kjer se stikata Jadransko in Jonsko morje. Na sprehodu so videli veličasten grad, katedralo s prekrasnimi mozaiki in ostanke obzidja. Na poti proti Bariju so se ustavili v  obmorskem mestu Polignano a mare, ki navdušuje obiskovalce s pogledom na  skalah stoječem starem mestnem jedru. Potepanje po Apuliji se je zaključilo v  Bariju, kjer so se sprehodili po starem mestnem jedru in uživali v kulinaričnih dobrotah.

Strokovna ekskurzija v Italijo je bila za dijake nepozabna izkušnja, polna novih spoznanj, doživetij in neprecenljivih spominov.

Profesorici Ester Ličen Paladin in Miranda Majcan Rajković

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost