STROKOVNA EKSKURZIJA ILIRSKA BISTRICA – GRAD PREM, PARTIZANSKA BOLNICA ZALESJE

V sredo, 4. oktobra 2023, smo se z dijaki prvih letnikov programa Zdravstvene nege odpravili na strokovno ekskurzijo v občino Ilirska Bistrica, kjer smo si ogledali grad Prem in partizansko bolnico Zalesje.

Na gradu nas je pričakala ga. Mateja Kakež, ki nam je preko pogovora, delavnic in ogleda predstavila zgodovino gradu. Grad Prem varuje Brkine in straži nad dolino Reke, je bil zgrajen v 12. stoletju. Nekoč je bil v lasti devinskih grofov, pa Walsseisov, Habsburgov in grofov Porcia. Krasijo ga romanske zasnove, notranje dvorišče pa renesančne arkade. Grad je obdan z visokim obzidjem in okroglim stražnim stolpom.

V obliki kviza smo spoznavali delo pisatelja Dragotina Ketteja in druge znamenitosti občine.

Pot smo nadaljevali proti Ostrožnemu Brdu, kjer nas je prijazen domačin g. Ivan peš popeljal po gozdni poti do skrite partizanske bolnice Zalesje. Bolnica je sestavljena iz več objektov, kateri so bili postavljeni v neprehodne Brkinske gozdove in zaradi varnosti med seboj oddaljeni. V letu 2018 je občina Ilirska Bistrica ob podpori Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja bolnico rekonstruirala na podlagi pričevanj in pisnih virov.

Zapisala: Cecilija Žižek Đerić

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost