Strokovno srečanje »Za bolnike z demenco – že 15 let«

V prostorih Srednje šole Izola je dne, 23. 11. 2017, potekalo 15.  tradicionalno letno strokovno srečanje, ki ga je priredilo Društvo za pomoč pri demenci Primorske Spominčice pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predavanja so bila namenjena širši javnosti, osebam z demenco in njihovim svojcem, zdravstvenim delavcem in vsem, ki se srečujejo s starejšimi in obolelimi z namenom, da pridobivajo nova znanja in spoznavajo vse razsežnosti bolezni.

Po uvodnem pozdravu je mag. Tatjana Cvetko, dr. med., spec. splošne medicine in predsednica Društva za pomoč pri demenci Primorske Spominčice predstavila zgodovino in delovanje društva.   Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Spominčic – Alzheimer Slovenija – Slovenskega združenja za pomoč pri demenci pa nas je seznanila s prijetno novico, da so od julija 2017 ustanovljene info točke, ki pripomorejo k demenci prijazno skupnost.

O spremembah pri hoji, ki napovedujejo večjo verjetnost za razvoj demence, nam je predaval doc. dr. Uroš Marušič. Med drugim nam je predstavil tudi izsledke raziskovanja, ki je potekalo v Centru dnevnih aktivnosti Koper. Dva meseca so trikrat tedensko testirali 77 starejših oseb.  Ugotovljeno je bilo, da se vedenjski znaki pojavijo veliko kasneje kot strukturne spremembe in da nestabilna hoja napoveduje visoko ogroženost za padce.

Študentki Fakultete za socialno delo, Gaja Stibilj in  Ana Tajnšček, sta prikazali posnetek projekta »Odstiranje demence z uporabo umetniških izraznih sredstev«, ki sta ga izvedli v Domu za starejše Trnovo.

Na srečanju so se nam pridružili tudi člani Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke, ki že nekaj let sodelujejo pri delovni terapiji oseb z demenco.

Podeljena so bila priznanja in zahvale institucijam in posameznikom, ki so s svojim sodelovanjem pripomogli  pri delovanju Društva za pomoč pri demenci. Zahvalo sta prejeli tudi Srednja šola Izola za dolgoletno gostoljubje in Sonja Bačar, ki že petnajst let pomaga pri ozaveščanju o demenci. Skupaj z dijaki in dijakinjami programa Zdravstvene nege sodeluje pri izvajanju dejavnosti društva (Enodnevna šola, Sprehod za spomin, strokovna srečanja …).

Letnega srečanja so se udeležili: Emanuel Dent, Maša Kovačič, Anja Rešeta, Mojca Posedi, Vanesa Brus in Ema Rener Borovič ter njihova mentorica Sonja Bačar.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost