SLADKA RADOL’CA
V torek, 25. 3. 2025, smo z dijaki 1.SL, 2.SL, 1.GH in 2.GH oddelkov obiskali srednjeveško Radovljico, ki v zadnjih letih privablja obiskovalce predvsem na Festival čokolade ter tako združuje tradicijo z gastronomskimi trendi.

Dijaki GH programa so v čokoladni delavnici najprej prisluhnili začetnim podjetniškim korakom, s katerimi se je začela uspešna zgodba o festivalu čokolade, nadaljevala pa v stalni butik čokoladnice. Ga. Nataša Mikelj je predstavila pravi plod kakavovca in pražena kakavova zrna, nato nas je uvajala skozi postopna odkritja pravih kombinacij surovin ter tiste priprave čokolade, kot jo poznamo in uživamo danes. Preizkušali smo delce zdrobljenih praženih semen, učili smo se razlikovati med belo, mlečno in temno čokolado. Delavnico smo zaključili s pokušino ročno izdelanih pralinejev. Dijaki SL programa so v lectarski delavnici odkrivali zgodovino lectarstva, nato so se še sami preizkusili v modeliranju in okraševanju lectovega srca.
Ko sta se obe delavnici sočasno zaključili, smo se odpravili še na voden ogled starega mestnega jedra Radovljice. Turistično vodenje po mestnih znamenitostih so organizirali dijaki iz Srednješolskega izobraževalnega centra Radovljica, ki se prav tako izobražujejo za poklice v turizmu in gastronomiji.
Kristina Glavina, prof.