STROKOVNA EKSKURZIJA ONKOLOŠKI INŠTITUT LJUBLJANA 2018

Dijakinje in dijaki 3. letnikov Zdravstvene nege so se 5. 4. 2018 udeležili strokovne ekskurzije, v okviru katere so spoznali Onkološki inštitut Ljubljana in si ogledali mestne znamenitosti Ljubljane.

Zgodaj zjutraj nas je avtobus odpeljal proti glavnemu mestu Slovenije. Zaskrbljeno smo si ogledovali nebo in upali, da nam bo vreme naklonjeno.

Na Onkološkem inštitutu nas je v predavalnici sprejela ga. Miladinka Matković, ki nam je predstavila zgodovino, organizacijo in dejavnosti inštituta, ki letos praznuje osemdesetletnico delovanja.  G. Zavratnik Boštjan nam je približal vedenja o Oddelku akutne paliativne oskrbe. Vse prisotne so se dotaknile njegove zgodbe o bolnikih, o družinah obolelega in o negovalnih problemih , ki so jim izpostavljeni pri zdravstveni negi neozdravljivo bolnih in umirajočih. Sledilo je nazorno predavanje ga. Istenič o zdravljenju z brahiterapijo in slikovni prikaz oddelka, ki je zaradi specifičnosti svojega dela zaprt za obiskovalce.

Razdeljeni v tri skupine smo si ogledali kirurški oddelek, sprejemne ambulante, oddelek za teleradioterapijo in ambulantno kemoterapijo.

Dijakinje in dijaki so bili prijetno presenečeni, saj so se jim zdeli prostori urejeni, lepi, čisti in zaposleni  izredno prijazni.  Doživeli smo tudi zanimivo srečanje z bolnikom, ki je bil sprejet na zdravljenje zaradi malignega obolenja in nam je bil pripravljen povedati svojo zgodbo predvsem zato, ker je bil tudi sam z »naših krajev«.

Po malici v parku smo pešačili do mestnega središča, kjer smo si ogledali Plečnikovo tržnico, Zmajski most, Tromostovje,  Prešernov trg in druge znamenitosti. Na žalost, nas je cel čas spremljal dež, zato lepote Ljubljane niso prišle tako do izraza, kot ko sije sonce.

Spremljevalni učitelji so bili: Sonja Bačar, Liljana Čačić in Denis Rupnik.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost