OBISK SIM CENTRA IN NOVE DISPEČERSKE POSTAJE LJUBLJANA

V četrtek 3. oktobra 2024 so se dijaki 3. letnikov zdravstvene nege udeležili ekskurzije v Ljubljano, kjer smo obiskali simulacijski center na Metelkovi ulici v ZD Ljubljana. Dijaki so se razdelili v manjše skupine, dobili navodila o intervenciji in odhiteli na »kraj« dogodka, kjer so morali pokazati znanje o postopkih oživljanja na simulacijski lutki, pred tem pa še poklicati na 112 in po natančnih navodilih povedati kaj se dogaja in kje. Delo skupin je bilo pod budnim očesom kamere, ki je kasneje pokazala, kje so postopke dobro opravili in kje bi jih lahko še izboljšali. Tako so naši bodoči zdravstveni delavci izpilili veščine prve pomoči in doživeli prav posebno izkušnjo, ki je dvignila nivo adrenalina.  

Pot smo nadaljevali do urgentnega centra Kliničnega centra Ljubljana, kjer pa so pred kratkim na novo odprli dispečerski center v podetaži, kamor pokličejo vsi klicatelji številke 112. Tudi tu smo prejeli ogromno novih informacij, spoznali organizacijo dela v dispečerski službi, videli na lastne oči kako poteka pomoč klicateljem na terenu preko vodenih postopkov.

V prvi vrsti mora biti dispečer tista oseba , ki zna pomiriti ljudi, da lahko iz klicateljev izvlečejo pomembne podatke o kraju dogodka, o udeležencih, o vrstah poškodb itd., nato mora obvladati geografsko mrežo na računalniku, da lahko na kraj dogodka pošlje najbližja reševalna vozila, vmes pa tudi pravilno pomagati klicatelju, da so lahko v pomoč poškodovanim in ogroženim.

Poklic je izredno zahteven, dinamičen, stresen, a je kljub temu navdušil tudi naše dijake, ki si nekoč želijo postati del njihove ekipe.

Ker adrenalin še ni popustil, smo tudi sami poslušali posnetke klicev na 112, nato pa si ogledali še reševalna vozila, pregledali njihovo opremo in se zadovoljni in polni novih vtisov odpravili po deževni Ljubljani na ogled posameznih znamenitosti. Na vratih so imeli zaposleni motivacijski zapis, ki te spravi k razmisleku.

»ENA OD VELIKIH SKRIVNOSTI ŽIVLJENJA JE, DA JE ZARES KAJ VREDNO, LE TISTO, KAR NAREDIMO ZA DRUGE«  Lewis Carroll

Pripravila: Maja Tepša

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost