mikroplastika iz tekstila

To so bila krajša spletna izobraževanja za dijake, študente in učitelje, na katerih smo spoznavali mikroplastiko, njen izvor in posledice v okolju, kjer se kopiči. Namen projekta je ozaveščanje glede globalnega ekološkega problema in uveljavljanje rešitev, ki so na voljo. Aktivnosti, ki jih posamezni udeleženci izvedejo na izbrano temo, so tudi predstavljene vsem udeležencem projekta.

https://znanje.biz/okolje/mikroplastika/

Novejše raziskave potrjujejo sproščanje vlakenc polimerov skozi odtok v okolje tudi s pranjem tekstilnih izdelkov. Filtri čistilnih naprav pa ne zadržijo vseh vlakenc, zato tudi slednja končajo v morju kot sproščena mikroplastika. Ta prehaja preko prehranjevalnih verig v organizme, tudi do človeka, ki se hrani z ujetimi ribami in drugimi morskimi sadeži. Učinke sproščenih vlakenc in njihove razsežnosti v okoljih oz. organizmih še proučujemo.

Naša šola je na majskem webinarju predstavila primer dejavnosti raziskovanja mikroplastike iz tekstila. Dijaka Damjan Bečaj in Janez Slavič iz 1. bGTT sta opisala potek dela in rezultate dejavnosti. Posnetek z gradivom je na voljo na povezavi:

https://znanje.biz/topic/mikroplastika-iz-tekstila-dijaki-srednje-sole-izola/

Dijaki so doma pregledali našitke oblačil in drugega tekstila, kjer so podatki o sestavi in deležih posameznih tipov vlaken. Iskali smo umetna polimerna vlakna, ki jih oblačimo oz. uporabljamo v vsakdanjem življenju. Ugotovili smo, da umetni polimeri pokrivajo polovico sestave tekstila, ki ga imamo na voljo. Podobno kot pranje perila v pralnem stroju je tudi sušenje perila v sušilnem stroju proces, kjer vlakenca odpadajo. Ujeti kosmi vlaken iz filtra so bili vzorec za opazovanje vlaken pod mikroskopom.

Namen dejavnosti je bil odkrivati mikroplastiko iz tekstila, ki jo nenamerno sprošča v okolje vsak izmed nas. Ker mikroplastika ni več vidna s prostim očesom, je za mnoge težko sprejemljivo, da je ta prisotna in da postaja velik – makro okoljski problem.

Mentorica:

Kristina Glavina, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost