OD LJUBITELJSKEGA NABIRANJA GOB DO MIKROSKOPIRANJA TROSOV

Izkušeni gobarji so predstavili pravila, ki  jih upoštevamo pri ekološko ozaveščenem nabiranju gob. Nepravilno in prekomerno nabiranje gob ruši naravno ravnovesje ter siromaši gozdno ekosistemsko pestrost in vrstno soodnosnost. Dijaki so si ogledali najpogostejše predstavnike užitnih, neužitnih in strupenih gob. Posebej so bile izpostavljene gobe, ki jih nabiralci najpogosteje zamenjujejo za užitne oz. strupene.

Člani društva so opozorili na nevarnost zastrupitve z gobami, zaradi katerih so lahko posledice usodne (npr. odpoved delovanja jeter, ledvic, smrtne okvare organov). Ozaveščanje in izobraževanje sta pripomogla k zmanjšanju števila zastrupitev. Člani društva so poudarili, da nabirajmo le tiste gobe, ki jih res dobro poznamo; pustimo pa mlade, nerazvite gobe, ki še nimajo prepoznavnih značilnosti, zaradi katerih je oteženo pravilno določanje. Nakup ročnega slikovnega priročnika za določanje gob je lahko lepa zbirka podatkov, vendar ni in ne more biti nadomestilo za prepoznavanje pravih gob na terenu v spremstvu izkušenega gobarja.

Šola se zahvaljuje gobarsko mikološkemu društvu Slovenske Istre za obisk in izvedbo delavnic, predvsem g. Francu Bagarju za poučne poudarke pri podajanju vsebine in nazoren prikaz razstavljenih gob.

Posebej se zahvaljujemo g. Jožetu Petru Močniku, ki je delavnice obogatil z lastnimi mikrografijami (to so fotografski posnetki, narejeni z mikroskopom). Tako nam je  odstrl svet drobnih gliv in trosov, ki ga ni mogoče videti s prostim očesom.  Dijaki  so s šolskimi mikroskopi tudi sami  opazovali izbrane trose. Najbolj spretni med njimi so pogled skozi okular tudi fotografirali s pametnim telefonom.

Foto: Jerman Belina Sara

Delavnice so bile nenazadnje priložnost za srečanje z ljudmi, ki naravo spoštujejo in občudujejo ter jo želijo prepustiti ohranjeno naslednjim generacijam, zato je njihov zgled za dijake dragocen in nenadomestljiv. Kristina Glavina, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost