8. junij – SVETOVNI DAN OCEANOV

Svetovni dan oceanov obeležujemo 8. junija. Uradno so ga Združeni narodi razglasili leta 2008. Svetovni dan praznovanja oceanov je hkrati vsakoletni poziv za odziv na dejansko stanje oceanov. Letošnja tema ima slogan »Skupaj zmoremo – Zaščitimo življenjska okolja morskih organizmov.«

Kaj ogroža oceane in morja?

Naše netrajnostno ravnanje z morskimi ekosistemi, njihovo izčrpavanje in onesnaževanje ima hude negativne posledice. Posledice se kažejo v preobremenjenosti morij z odpadki, podvodnim hrupom, z onesnaževali, upadom gospodarsko pomembnih ribjih populacij in drugih morskih organizmov ter biotske pestrosti. Zavržena plastika je kot serijski morilec številnim živalim, ki so jo zamenjale za svojo hrano ali pa jih je ta uničila na drug način. Če na tej poti ni potonila na dno, jo tokovi in valovi naplavljajo na vsako obalo. Mikroplastiko s težkimi kovinami že uživamo tudi mi v morski hrani na krožniku. Pregrevanje zemeljske atmosfere spreminja procese morskih ekosistemov in vpliva na tokove. Povečani delež ogljikovega dioksida pa povzroča pojav zakisanosti morij. Korale odmirajo zaradi povišanih temperatur morij, medtem ko zakisanost povzroča celo raztapljanje njihovih ogrodij. To je le ena od številnih življenjskih zgodb morskih organizmov, ki se odvija tukaj in zdaj.

Prispevek ob svetovnem dnevu oceanov podjetja 4OCEAN

Kaj lahko stori vsak izmed nas? Veliko, v vsakem trenutku in na katerem koli kraju. Pospravi smeti za seboj, ločuj vse odpadke za reciklažo, varčuj s pitno vodo in z drugimi vodnimi viri, izberi druge alternativne materiale, ki nadomeščajo plastiko in namesto “nakupovalne mrzlice” opravi preudarno izbiren nakup. Bodi najprej sam zgled, preden od drugih pričakuješ spremembe. »Bodi sam sprememba, ki jo želiš videti v svetu.« Mahatma Gandhi (1869- 1948)

Kako smo se mi vključili v globalno praznovanje in ozaveščanje o pomenu oceanov v naravi in za človeka? Dijaki so bili povabljeni, da prispevajo svoje fotografije, s katerimi so ujeli v objektiv našo morsko obalo, valove, sončne zahode, morske polže in školjke, vetrnice, kačjerepe, supanje, ribarjenje, jadranje in druge aktivnosti, ki so vezane na morje. Nekateri so se odzvali z izjemnimi fotografijami, ki bodo prepričale tudi vas.

Pripravila prof. Glavina Kristina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost