DIJAKI 4. LETNIKA PREDŠOLSKE VZGOJE V LJUBLJANI

V torek 15. 10. so dijaki 4. PV doživeli vsebinsko bogat program v prestolnici. Najprej so obiskali Angelin vrtec, ki deluje po metodah Marie Montessori. Glede na to, da so ravno zaključili s prvim delom prakse v javnih vrtcih, so lahko naredili primerjavo med vrtci. Najbolj jih je presenetila tišina, ki prevladuje v vrtcu Montessori. Vsak otrok je bil zaposlen z dejavnostjo, ki si jo je sam izbral. Ko je potreboval pomoč ali pozornost vzgojiteljice, je stopil do nje, jo prijel za ramo in počakal, da se mu je posvetila. Posebnost je tudi v tem, da so didaktične igrače izključno iz naravnih materialov in da otroci vsak dan preživijo tudi na zraku, ne glede na vreme.

Dijakom je bilo nekoliko nenavadno, da v tem vrtcu prevladuje individualna oblika dela, medtem ko v javnih vrtcih skupinska ali vsaj v dvojicah. Pogrešali so komunikacijo in sodelovanje otrok.

Iz vrtčevskih prostorov so se preselili v Cankarjev dom, kjer so na zanimiv način spoznali delovanje orkestra. Boštjan Gorenc Pižama je na duhovit način predstavil glasbila. Dijaki so tako lahko spoznali, na kakšen način lahko približajo klasično glasbo otrokom.

V zadnjem delu dneva so obiskali še hiši Evrope. Tam so jim predstavili vlogo Evropske unije ter sestavo parlamenta ter odborov. Najbolj jih je zanimal Erasmus program in druge oblike potovanja za mlade. Za zaključek so dopolnili svoje znanje o EU z uporabo multimedijev.

Dan v Ljubljani je bil pester in zanimiv. Poleg strokovnega znanja, so dijaki pridobili še nekaj splošne razgledanosti.

Pripravila: Vesna Starman

Srednja šola Izola

Srednja šola Izola, Ulica Prekomorskih brigad 7, 6310 IZOLA

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost