EKSKURZIJA V PSIHIATRIČNO BOLNIŠNICO IDRIJA

Dijakinje in dijaki 4. letnikov  Zdravstvene nege so v torek, 26. marca spoznavali Psihiatrično bolnišnico Idrija. Spremljevalni učitelji so bili Denis Rupnik, Suzana Zugan in Sonja Bačar.

Potovanje se je začelo že zgodaj zjutraj. Spremljalo nas je sončno, vetrovno in dokaj hladno vreme. Vsekakor pa nas je pogrelo skoraj polurno vzpenjanje iz avtobusne postaje v Idriji do bolnišnice, ki se nahaja na vzpetini . Tako kot skoraj vse slovenske psihiatrične bolnišnice se tudi ta nahaja izven mesta, na hribu.  Stavbe današnje bolnišnice so bile zgrajene  v tridesetih letih prejšnjega stoletja za potrebe takratne italijanske vojske. Leta 1953 se je država odločila, da zapuščene prostore nekdanje kasarne spremeni v  bolnišnico za duševne bolezni. Prenova je trajala do leta 1957, ko so jo tudi odprli.

Sprejela nas je gospa Lidija Mrak, pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege, ki nas je pospremila v predavalnico in nas seznanila s programom.

Strokovni direktor ustanove, doc. dr. Marko Pišljar nam je predaval o psihozah in nevrozah. Skozi svoje primere iz kliničnega okolja in z vsem svojim znanjem nam je približal vzroke, simptome in zdravljenje različnih duševnih motenj: shizofrenije, depresije, odvisnosti. Dijakinje in dijake je aktivno vključeval v svojo predstavitev in jih na koncu pohvalil, da so bili njihovi odgovori in razmišljanja zelo dobri.

Pred naslednjo predstavitvijo so nam ponudili kratek odmor in nam postregli vodo, sokove, sadje in piškote.

Gospa Lidija Mrak nam je pripovedovala o zdravstveni negi duševnega bolnika nekoč in danes. Pacienti z duševnimi motnjami so bili v preteklosti stigmatizirani, zato so bile tudi ustanove postavljene izven urbanega naselja. Predstavila nam je organizacijo ustanove, posebnosti zdravstvene nege pacienta z duševnimi motnjami in vlogo medicinske sestre pri obravnavi pacienta. Poudarila je, da je pri zdravljenju zelo pomembna vzpostavitev zaupljivega odnosa med medicinsko sestro in pacientom, terapevtska komunikacija in timsko delo.

Razdeljeni v skupini smo si ogledali prostore aktivacijske terapije, psihoterapevtski oddelek z ambulantami in gerontopsihiatrični oddelek. Delovna terapija ima velik pomen pri obravnavi duševnih motenj, zato je organizirana na vseh oddelkih in na oddelku za aktivacijsko terapijo. Oddelek za aktivacijsko terapijo obsega večnamensko dvorano, fitnes dvorano, knjižnico, terapevtsko kuhinjo, prostore za glasbene, likovne, ustvarjalne, modelarske, gospodinjske in skupinske pogovorne aktivnosti. Dijakinje in dijaki so bili prijetno presenečeni, saj so prostori in sobe lepo prenovljeni, z veliko svetlobe, prijetnih barv in modernim pohištvom.

Po ogledu druge največje psihiatrične bolnišnice v Sloveniji smo si ogledali mesto in se odpeljali domov.

Dijakinje in dijaki so ekskurzijo ocenili za izredno zanimivo in dobrodošlo doživetje. Njihove predstave o ustanovi so bile popolnoma nasprotne resničnemu stanju. Obisk bolnišnice je poglobil in dodal nova znanja o zdravstveni negi duševnega pacienta in pripomogel k destigmatizaciji duševnih motenj.

Zavedati se moramo, da tako kot zboli telo, lahko zboli tudi »duša«.  Oboleli mora poiskati pomoč in zaupati vsem, ki sodelujejo pri njegovem zdravljenju in so mu skupaj s svojci v pomoč, da se čim prej vrne v vsakodnevno življenje.

Sonja Bačar

Srednja šola Izola

Srednja šola Izola, Ulica Prekomorskih brigad 7, 6310 IZOLA

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost