OGLED ŠKOLJČIŠČ Z BARKO PODJETJA PROSUB

klapavic (pedočev). Predstavljena je bila proizvodna pot, ki se začne z  gojitvijo ličink v mrežah pod vodo. Prvo obiranje za zaužitje pripravljenih školjk se začne povprečno 15 mesecev kasneje, temu sledi ločevanje školjk za zaužitje od mlajših školjk, ki se jih ponovno vrne v mreže pod vodo, dokler ne dosežejo želene velikosti. Nabrane školjke gredo skozi proces čiščenja, zatem se opravi več pregledov in testiranj, šele nato sledi njihovo pakiranje in prevoz v ribarnice, trgovine ter številne turistične obrate s ponudbo morske prehrane. Prepoznamo jih pod imenom Okus morja. Školjke na gojitvenem območju lepo uspevajo, občasno pa se z njimi rade pogostijo tudi nezaželene orade. Takrat priskočijo na pomoč ribiči, ki dobijo dovoljenje za izlov orad, slednje pa prav tako gredo skozi ribiški trg do krožnika potrošnika.

Predstavitev se je zaključila s pripravo klapavic na buzaro, ki je teknila tudi tistim dijakom, ki so jed prvič okušali.

Krajša plovba po delu slovenskega morja nas je spomnila, da je slovenska obala majhna, vendar bogata s kulturno in naravno dediščino. Morski živelj ni več tako obilen kot nekoč, zato je pomembno, da smo pozorni in skrbni do tistih malih ribiških in obmorskih panog, ki ohranjajo značaj pokrajine. Našo ponudbo školjk cenijo številni tujci daleč naokrog.

Kristina Glavina, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost