DELAVNICA DRUŠTVA BIOEXO Z EKSOTIČNIMI ŽIVALMI

Dijaki so najprej prisluhnili predavanju o  biologiji posameznih živali (osnovne telesne značilnosti, hranjenje, razmnoževanje, življenjsko okolje v naravi, ekološki pomen vrste), nato so se preizkusili v pravilnem rokovanju z njimi. Mnogi so prvič prijeli  ptičjega pajka in mladiče pitonov, po rokah sta jim  plezala živi list in  orjaška afriška železna kačica, pobožali so činčilo, kunca, podgano… Predsodki ter drugi neutemeljeni strahovi so  kar izginili.

Društvo povezuje ljubitelje eksotičnih živali, zato je njegova poglavitna naloga tudi delitev svojega znanja pri oskrbi eksotičnih živali. Seznanjajo se z novimi dognanji, novostmi na področju opreme in nege, spremljajo zakonodajo na tem področju ter obiskujejo sejme v tujini. Dijaki in učitelji spremljevalci smo  izvedeli, da je potrebno ozaveščanje o  nedovoljeni trgovini z živalmi.  Zlasti   problematično je odvzemanje ogroženih živalskih ali rastlinskih vrst iz narave. Zato se mora vsak lastnik živali seznaniti z veljavno slovensko zakonodajo, upoštevati njena določila ter biti odgovoren do narave.

Biti lastnik hišnega ljubljenčka oz. eksotične živali je odgovornost. Žival potrebuje popolno oskrbo in nego, kar je pogosto povezano z velikimi stroški. Vsakdo mora temeljito oceniti lastne zmožnosti, čas in tveganja, ki jih prinaša taka odločitev.

Dijaki so delavnico spremljali  z velikim zanimanjem. Zlasti jih je navdušil  študent Luc, ki jim je prikazal nove poti sobivanja z organizmi, saj prav ti kmalu postanejo naši pravi učitelji »skrivnega življenja hišnih ljubljenčkov«.

Kristina Glavina, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost