OBISK PURISSIME IN PARKA TRČEK, oktober 2019

V torek, 22.10.2019, so dijaki 1.GH in 2.GH imeli ekskurzijo na dveh različnih lokacijah.
Najprej so se odpeljali v Agrariin center za vzgojo ekoloških sadik Purissima v Spodnjih Škofijah. Ogledali so si rastlinjake, v katerih uspevajo različne vrste sezonske listnate zelenjave ter gojenje solate na hidroponičen način. Po sprehodu med rastlinjaki in gredami je sledilo delo v delavnicah. Dijaki so prejeli več zabojev z raznoliko zelenjavo in sadjem. Preizkusili so se v domiselni izdelavi jedilnika iz tistih živil, ki so bila na razpolago v zabojih. Izstopala so granatna jabolka, ki so našla svoj prostor tako med slanimi kot sladkimi krožniki predpostavljenih jedilnikov. Posebno odkritje je bilo učenje odpiranja oz. rezanja granatnega jabolka, tako da sočna zrna padajo v posodo cela in brez škropljenja. Kasneje so dijaki v skupinah pripravili sadno solato ter kruhke z zeliščnim maslom. Zelišča za maslo so dijaki nabrali na zeliščnem vrtu, ki je tudi najnovejša pridobitev centra Purissime za različne obiskovalce.

Ekskurzija se je nadaljevala v Hrastovljah. V parku avtohtonih živali, ki je v lasti družinske kmetije Trček, sta nas pričakala veterinar g. Peter Maričič in čebelar g. Klavdijo Babič. Tematski park se je oblikoval v okviru sedaj zaključenega projekta BioDiNet.

http://www.biodinet.eu/

Projekt je podpiral številne dejavnosti in raziskovalne aktivnosti, ki so prispevale k ohranjanju ter promocijo avtohtonih vrst, pasem in ekosistemov. Nenazadnje so to dejavniki, ki ključno oblikujejo tradicionalno podobo pokrajine. Veterinar Maričič je tako za dijake najprej orisal biodiverziteto in geološko podobo kraških travišč v povezavi z njihovim koriščenjem. Nato je predstavil avtohtone pasme domačih živali, ki so se pasle v neposredni bližini. Čebelar Babič je dijakom opisal šolski čebelnjak ter zanje pripravil pokušino več vrst medu. Najbolj pogumni so pomerili čebelarski klobuk z zaščitno mrežo, za hec. Morda se bo kdo med njimi nekoč opogumil in odel v čebelarsko opravo tudi – zares.

Pripravila Kristina Glavina

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost