RAZSTAVA OB PRVEM PRAZNOVANJU SVETOVNEGA DNEVA ČEBEL

Dijaki Marta De Faveri, Ana Mittendorfer, Matija Gregorič in Matej Madruša iz 2.PV so pripravili preprosto razstavo o čebelah in čebelarstvu.

Z razstavo se tudi naša šola pridružuje prvemu praznovanju svetovnega dneva čebel, 20. maja 2018, ki so ga na predlog Slovenije soglasno potrdile države članice Združenih narodov. Pobudo je dala Čebelarska zveza Slovenije.

Datum ni naključje ali posledica omejene izbire koledarskega leta. 20. maj je rojstni datum Antona Janše (1734–1773). Bil je slovenski čebelar, pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov o čebelah tistega časa. Anton Janša je bil prvi moderni učitelj čebelarstva na svetu in avstrijska cesarica Marija Terezija ga je imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi Čebelarski šoli na Dunaju. Čebelarstvo po njegovi vsebini in metodi poučevanja se je nadaljevalo v naslednje generacije čebelarjev.

Glavni namen postavitve svetovnega dneva čebel je ozaveščanje ljudi o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za naš obstoj. Tako letos po Sloveniji potekajo številni dogodki in strokovna srečanja.

Čebelarji in naravovarstveniki se obračajo na vse ljudi, da po svojih zmožnostih pomagajo izboljšati pogoje za preživetje čebel in s tem tudi za preživetje nas vseh. Zato šteje prav vsak še tako majhen korak, ki zagotavlja čebelam lažji obstoj.

Pobudniki in organizatorji so postavili posebno spletno mesto www.worldbeeday.org, kjer so predstavljene pobude in koraki uresničitve praznovanja svetovnega dneva čebel, pomen čebel in čebelarstva, seznanjanje javnosti o pomembnejših čebelarskih dogodkih doma in po svetu. Na spletni strani je tudi obsežen seznam ukrepov, predlogov in idej za vsakega, ki se želi pridružiti pobudi k varovanju te izjemne žuželke danes, pa tudi za naslednje rodove.

prof. Kristina Glavina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost