KO BEZEG ZADIŠI V MAJU …

Delo na daljavo ni le delo za računalniškim zaslonom, ampak priložnost tudi za terensko delo – seveda po navodilih na daljavo. Dijakom sem v MOODLE spletni učilnici predstavila enega od najbolj preprostih receptov za pripravo bezgovega sirupa. Nekateri med njimi so se odzvali vabilu in ga pripravili tudi sami ali pa v družbi bratov, sester, staršev in najboljšega prijatelja – psička. Prilagam tudi fotografije, ki so jih poslali dijaki.

1 – Kaj je bezeg? Kako prepoznam bezgov grm?

Grmovnica iz družine pižmičevk zraste do velikosti drevesa. Sestavljeni listi so nasprotno, neparno pernati, lističi imajo nazobčan rob. Grm je prepoznaven v času cvetenja po omamno dišečih, belih češuljastih pakobulih, v katerih so 5-števni drobni cvetovi. Kasneje dozorijo v črne jagode. Od tod ime »črni bezeg«. A pozor, užitni so samo cvetovi, črne jagode pa le, če jih prekuhamo v džem ali sirup ali marmelado. Ostali deli rastline so strupeni. Raste skoraj povsod: na vrtovih, ob cestah in potokih, v gozdovih, v napol razpadlih zidovih.

2 – Kaj potrebujem?

  • 30 cvetov bezga
  • 3 l vode
  • 6 limon
  • 3 kg sladkorja
  • 1 citronka (50 g), dovolj je tudi zavojček posebne citronke za bezgov sirup
  • posode in druge pripomočke za pripravo sirupa (lonec za raztopino sladkorja, za pripravo cvetov), za precejanje sirupa (gaze, lij, cedilo, zajemalka), pripomočki za čiščenje (krpa, krtača za čiščenje steklenic, gobica),
  • steklenice in zamaške, nalepke za označevanje, okrasni dodatki (če oblikujemo darilo iz lastne “proizvodnje”),
  • veliko dobre volje in ščepec potrpljenja.

Okusi so različni. Bezgov sirup lahko oplemenitite tako, da s sladkorjem raztopite tudi karamel, ki ga prej pripravite, mnogi dodajajo bezgu za namakanje še druga na drobno narezana zelišča melise, mete, koka-kola trave…

3 – Kako pripravim bezgov sirup?

  1. Sladkor in vodo prevremo (toliko, da se raztopi ves sladkor) in ohladimo (sicer vrela raztopina ožge cvetove). Raztopimo citronko.
  2. Limone narežemo na tanke rezine in jih skupaj z bezgovimi cvetovi v plasteh zložimo v veliko posodo, kjer se bodo namakali. Nalijemo mlačno raztopino sladkorja. Vse skupaj pustimo, da se namaka in oplaja največ 2 dni (precejanje lahko začnemo prej).
  3. Sirup precedimo tako, da od tekočine ločimo najprej cvetove (late), limonine rezine ter druga dodana zelišča. Z zajemalko precejamo najprej na cedilo. Odtekli sirup iz spodnje zbiralne posode pa prelijemo preko gaze, ki jo namestimo v več plasteh na lij. Lij je samostoječ v ustju steklenice. Polnimo v (temne) steklenice do vrha vratu, sicer bo sirup zavrel. Plastenke niso zaželene.

Sirup razredčite z vodo. Kozarec okrasite z limonino rezino, dodajte kocko ledu (v katero ste prej zamrznili svež metin list) in “na zdravje”.

Pripravila prof. Glavina Kristina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost