STROKOVNA EKSKURZIJA NA ONKOLOŠKI INŠTITUT V LJUBLJANI

Dijaki 3. letnikov programa Zdravstvena nega, so 2. 4. 2019 v sklopu učnega načrta izvedli strokovno ekskurzijo na Onkološki inštitut v Ljubljani.  Namen strokovne ekskurzije je bil predstaviti dijakom vsebine, ki so vezane na predmet Zdravstvena nega z namenom poglabljanja znanja.

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili proti Ljubljani, o onkologiji smo se že med predmetom Zdravstvena nega  naučili veliko, toda videti to kar smo se učili je za nas bil izziv.

Med potjo so nas seznanili o znamenitostih Ljubljane kot so: Zmajski most, Tržnica, Prešernov trg, Stari trg, Kongresni trg…, kar seveda naj bi si ogledali po obisku Onkološkega inštituta.

Ob prihodi na Onkološki inštitut nam je izrekla dobrodošlico gospa Miladinka Matkovič, ki nam je predstavila tudi program predavanj in potek ogleda Onkološkega inštituta (OI).

V uvodnih besedah so nam predstavili organizacijo OI s strokovnimi področji ter izvajanje zdravstvenih dejavnosti, ki je naravnana sodobni obravnavi bolnikov. Lansko leto novembra, 2018 je OI obeležil 80 letnico delovanja in s ponosom povedo, da so v regiji pomemben onkološki center z mnogimi mednarodnimi povezavami in predstavljajo učno bazo za fakultete in šole.

Ogled kratkega filma z vsebino pacientke, ki naključno pri samopregedovanju dojk zatipa zatrdlino, njena pot od prvega obiska na OI, diagnostike, zdravljenja do srečnega konca. Ogled nas je pustil brez besed, tako da je lahko vsak pri sebi pomislil kako je pomembno pravočasno opaziti katero koli spremembo na telesu in ukrepati.

Predavanja so si sledila z zanimivimi vsebinami: Klinična prehrana in dietoterapija onkološkega bolnika ter predavanje stomaterapevtke o oskrbi stom in malignih ran.

Razdelili smo se v 3 skupine, pod vodstvom si ogledali oddelek za nuklearno medicino, radiologijo in brahiradioterapijo, specialistične ambulante z dejavnostmi, oddelek za  kirurgijo in oddelek za ambulantno dejavnost sistemskega zdravljenja, tu so nam pokazali pripravo citostatske terapije, ki se izvaja v posebni komori.

Čas obiska na OI se je iztekel, pot naše strokovne ekskurzije nas je vodila  po točkah  znamenitosti Ljubljane do Kongresnega trga, kjer nas je pričakal avtobus in srečno pripeljal domov.

Liljana Čačić

Srednja šola Izola

Srednja šola Izola, Ulica Prekomorskih brigad 7, 6310 IZOLA

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost